Onthaal

OnafhankelijkAdvies.be is een onafhankelijke vergelijkings- en advieswebsite die vertrouwd is met bepaalde aspecten binnen de financiele sector. Wij beschikken over een netwerk van gecertificeerde specialisten in geheel Vlaanderen en de rand van Brussel om u desgewenst te adviseren.

 


Vermogen
 
Vastgoed
 
Pensioen

Verzekeren

Hieronder treft u aktueel nieuws aan

Gelezen in de Standaard op 5 november 2015: Riksbank, De Zweedse Centrale Bank verlaagt de rente voor leningen aan banken tot 0 procent. Dat betekent dat de banken er gratis kunnen lenen. Maar wat zijn de gevolgen van die beslissing?

Zweden, dat geen deel uitmaakt van de Eurozone, gaat met de ingreep nog net iets verder dan de Europese Centrale Bank, die sinds vorige maand nog 0,05 procent ‘beleidsrente’ geeft. Maar het achterliggende idee is wel grotendeels hetzelfde.

Riksbank, De Zweedse Centrale Bank verlaagt de rente voor leningen aan banken tot 0 procent. Dat betekent dat de banken er gratis kunnen lenen. Maar wat zijn de gevolgen van die beslissing?

Zweden, dat geen deel uitmaakt van de Eurozone, gaat met de ingreep nog net iets verder dan de Europese Centrale Bank, die sinds vorige maand nog 0,05 procent ‘beleidsrente’ geeft. Maar het achterliggende idee is wel grotendeels hetzelfde.

Wat is de bedoeling?

Zweden kampt net als Europa met een dalende inflatie. Dat betekent dat goederen en diensten nauwelijks nog duurder worden, waardoor mensen zelfs geneigd zijn om aankopen uit te stellen, wat zorgt voor een tragere economische groei. In de moeilijke situatie van nu willen de centrale bankiers dat absoluut vermijden. Ze streven daarom naar een inflatie van net onder de 2 procent, die een ‘smeermiddel’ voor de economie moet zijn.

Maar wat heeft de rente daar mee te maken?

Door een lagere rente wordt het voor banken goedkoper om geld te lenen bij de centrale banken. Daardoor kunnen de banken op hun beurt meer geld uitlenen aan bedrijven die willen investeren. Dat moet de groei aanzwengelen.

Wat merken we daar als gezinnen van?

Als u geld wil lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen, dan zult u merken dat de rentevoeten lager liggen dan enkele maanden geleden. De banken kunnen immers zelf ook goedkoper aan dat geld raken, en daar kan de klant van profiteren.

Als spaarder bent u wel minder goed af. De banken geven immers minder rente op de spaarboekjes. Want de middelen die ze daarmee binnenhalen kunnen ze nu elders goedkoper ophalen.

Kan de rente nog lager?

Een negatieve basisrente is in theorie ook mogelijk. Banken die geld lenen bij de ECB zouden die lening in de praktijk dus niet volledig moeten terugbetalen.

Dat zou wel betekenen dat de centrale bankiers geld lenen heel erg willen aanmoedigen, wat wel weer mogelijk risico’s met zich meebrengt. Waarnemers verwachten dat het op korte termijn niet zover komt. Eerst zullen de centrale bankiers op andere manieren de economie proberen te stimuleren.

Bestaat negatieve rente al?

Op sommige formules past de ECB al negatieve rente toe. Het gaat dan over de depositorente: dat zijn rekeningen waarop banken geld dat ze niet nodig hebben veilig kunnen stallen. Ze moeten daar een lichte negatieve rente op betalen, wat betekent dat ze het bedrag niet volledig terugkrijgen. Daarmee wil de ECB het gebruik van de rekening eigenlijk ontmoedigen: enkel als ze het geld echt niet uitgeleend krijgen moeten ze het bij de ECB stallen.

Werken de renteverlagingen tot dusver?

Het grote probleem is dat de ingrepen om de rente te verlagen tot nu nog maar weinig concreet resultaat hebben opgeleverd. De doelstelling om mensen aan te zetten meer geld uit te geven is nog niet gehaald. Want op de spaarboekjes staat nog bijna elke maand een nieuw recordbedrag. Op zich niet logisch, maar wel een begrijpelijke reflex: door de berichten over lage rente worden veel spaarders bang, en kiezen ervoor om extra spaargeld aan te leggen voor als het ook voor hen persoonlijk slecht gaat. Het oppotten gaat dus door. Het is aan de centrale banken om een oplossing te vinden om dit patroon te doorbreken.