Onthaal

OnafhankelijkAdvies.be is een onafhankelijke vergelijkings- en advieswebsite die vertrouwd is met bepaalde aspecten binnen de financiele sector. Wij beschikken over een netwerk van gecertificeerde specialisten in geheel Vlaanderen en de rand van Brussel om u desgewenst te adviseren.

 


Vermogen
 
Vastgoed
 
Pensioen

Verzekeren

Hieronder treft u aktueel nieuws aan

Van Assuralia op 7 november 2014: De verhoging van de taks op individuele levensverzekeringen die de vorige federale regering begin 2013 doorvoerde, heeft een "abrupte daling" teweeggebracht op de verzekeringsmarkt. Dat meldt verzekeringsfederatie Assuralia. In 2013 daalden de premie-inkomens voor de tak 'leven' van 21,47 naar 16,55 miljard euro, een daling met 22,9 procent. Die grote daling wordt grotendeels verklaard door de verhoging van de verzekeringstaks bij het merendeel van de verzekeringsproducten 'leven individueel' van 1,2 naar 2 procent. De aangekondigde verhoging zorgde eind 2012 wel voor een boost van de verkoop.

De verhoging van de taks op individuele levensverzekeringen die de vorige federale regering begin 2013 doorvoerde, heeft een "abrupte daling" teweeggebracht op de verzekeringsmarkt. Dat meldt verzekeringsfederatie Assuralia.

In 2013 daalden de premie-inkomens voor de tak 'leven' van 21,47 naar 16,55 miljard euro, een daling met 22,9 procent. Die grote daling wordt grotendeels verklaard door de verhoging van de verzekeringstaks bij het merendeel van de verzekeringsproducten 'leven individueel' van 1,2 naar 2 procent. De aangekondigde verhoging zorgde eind 2012 wel voor een boost van de verkoop.

"De regering Di Rupo dacht extra inkomsten te kunnen halen uit een verhoging van de taks op individuele levensverzekeringen. Dat in combinatie met de lage rente heeft consumenten echter doen afzien van het sluiten van een levensverzekering", stelt woordvoerder Wauthier Robyns van de verzekeringsfederatie. "Men had dat beter niet gedaan, want de maatregel was een slag in het water, behalve dan dat de verzekeraars een derde van de omzet op individuele levensverzekeringen zien verdwijnen."

Marktaandeel

De daling had ook gevolgen voor de marktaandelen van de verzekeraars, omdat vooral de bankverzekeraars individuele levensverzekeringen aanbieden. Verzekeraar AG Insurance blijft marktleider (21,4 procent marktaandeel algemeen, 24,9 procent bij levens), maar KBC verliest twee plaatsen en sluit 2013 af op de vierde plaats. Het algemene marktaandeel van de bankverzekeraar gaat van 14,8 procent in 2012 naar 8,7 procent; bij levens is er een daling van 18,2 naar 9 procent. Axa en Ethias winnen elk een plek en staan in de rangorde op twee en drie. Belfius blijft status quo op vijf.

De totale premie-inkomens voor de Belgische verzekeringssector (dus inclusief brand-, ongevallen en andere niet-levensverzekeringen) daalden bijgevolg vorig jaar met 14,2 procent in waarde tot 27,79 miljard euro, het laagste niveau sinds 2003. Een jaar eerder was dat nog 32,4 miljard euro, zo zei directeur generaal René Dhondt vandaag tijdens de voorstelling van de cijfers. Voor de tak 'niet-leven' was er een groei van de premie-inkomens met 2,8 procent tot 11,2 miljard euro.