Onthaal

OnafhankelijkAdvies.be is een onafhankelijke vergelijkings- en advieswebsite die vertrouwd is met bepaalde aspecten binnen de financiele sector. Wij beschikken over een netwerk van gecertificeerde specialisten in geheel Vlaanderen en de rand van Brussel om u desgewenst te adviseren.

 


Vermogen
 
Vastgoed
 
Pensioen

Verzekeren

Hieronder treft u aktueel nieuws aan

Gelezen in HLN.be op 13 juli 2015: Het extra pensioen dat de Belg via zijn werkgever spaart, stelt vandaag nauwelijks iets voor. Dat blijkt volgens de kranten De Tijd en L'Echo uit nieuwe cijfers van de toezichthouder FSMA en Sigedis, de overheidsdatabank die de aanvullende pensioenen van werknemers bundelt. Gemiddeld hebben werknemers nu 14.850 euro gespaard via hun ondernemingsplannen.

Dat is niet veel meer dan een eenmalig appeltje voor de dorst. Wie met zo'n spaarpot nog twintig jaar van zijn pensioen wil genieten, zou op een "extraatje" van 742,5 euro per jaar kunnen rekenen. Dat is per maand slechts 60 euro.

 

Het extra pensioen dat de Belg via zijn werkgever spaart, stelt vandaag nauwelijks iets voor. Dat blijkt volgens de kranten De Tijd en L'Echo uit nieuwe cijfers van de toezichthouder FSMA en Sigedis, de overheidsdatabank die de aanvullende pensioenen van werknemers bundelt.

Gemiddeld hebben werknemers nu 14.850 euro gespaard via hun ondernemingsplannen. Dat is niet veel meer dan een eenmalig appeltje voor de dorst. Wie met zo'n spaarpot nog twintig jaar van zijn pensioen wil genieten, zou op een "extraatje" van 742,5 euro per jaar kunnen rekenen. Dat is per maand slechts 60 euro.

Wel blijken steeds meer Belgen voor een bedrijfspensioen te sparen. Volgens Sigedis nemen al 2,6 miljoen loontrekkenden deel aan die zogenaamde tweede pijler, een derde meer dan twee jaar geleden. Die forse toename is te danken aan de start van een aantal pensioenplannen in sectoren met zeer veel werknemers. Ongeveer de helft van de Belgen spaart via een sectorplan, en niet via de eigen onderneming. Anderszijds is er het nadeel dat wie deelneemt aan zo'n sectorplan, maar een enorm lage bijdrage van zijn loon opzij zet, namelijk 0,93 procent.

Het collectieve spaarpotje neemt daardoor maar met 10 procent toe, tot 34 miljard euro. Het spaarpotje groeide wel niet aan gelijke tred als het aantal spaarders , dat met een derde steeg.

"Huidige rente is moeilijk houdbaar"

Volgens Frank Vandenbroucke, voorzitter van de pensioencommissie, moet die tweede pensioenpijler op termijn niet langer het huidige rendement opleveren. Dat heeft hij gezegd tijdens een hoorzitting in de Kamer. Tegelijk wijst hij op het belang van meer transparantie in de verzekeringssector.

De oud-minister, die zelf mede architect was van de regeling, gaf toe dat de huidige rente op de groepsverzekeringen nog moeilijk houdbaar is. "Ik ben op dat vlak kritisch voor mijn eigen wetgeving." Wie via een groepsverzekering aan pensioenopbouw doet, krijgt daar nu jaarlijks een vast rendement van 3,75 procent op. Dat is wettelijk zo bepaald, alleen kunnen de verzekeraars dat rendement niet langer garanderen. De werkgevers moeten het verschil dan bijpassen. De verzekeringssector én de werkgevers pleiten al langer voor een aanpassing van het systeem.

Vandenbroucke gaat daar nu deels in mee. Wel stelt hij dat er een vast rendement moet blijven, "op een voldoende hoog niveau". Er deden al scenario's de ronde dat het rendement elk jaar zou worden aangepast. Bovendien is de absolute voorwaarde dat de verzekeraars inzicht geven in hun kostenstructuur. De vakbonden klagen al langer dat ze maar geen zicht krijgen op wat verzekeraars allemaal aanrekenen voor het beheer van de pensioenfondsen. Daar zou nog marge zijn om te besparen en zo de rente op peil te houden.