Onthaal

OnafhankelijkAdvies.be is een onafhankelijke vergelijkings- en advieswebsite die vertrouwd is met bepaalde aspecten binnen de financiele sector. Wij beschikken over een netwerk van gecertificeerde specialisten in geheel Vlaanderen en de rand van Brussel om u desgewenst te adviseren.

 


Vermogen
 
Vastgoed
 
Pensioen

Verzekeren

Hieronder treft u aktueel nieuws aan

Gelezen voor u in de Standaard op 30 oktober 2015: Bijna een op de vijf nieuwe woonkredieten (19,3 procent om precies te zijn) wordt afgesloten door 50-plussers. Dat blijkt uit cijfers van Axa Bank. Volgens Axa stijgt het aandeel van de 50-plussers op de markt van hypothecair krediet pijlsnel. Amper drie jaar geleden waren ze nog maar goed voor 13,5 procent. Opgelet: het gaat wel degelijk om geld voor nieuwe bouwprojecten, niet om de herfinanciering van bestaande leningen.

1. Wat doen 50-plussers met hun nieuwe woonkrediet?

Blijkbaar staat er geen leeftijdsgrens op de fameuze ‘baksteen in de maag’ van de Belgen en is dat fenomeen geen privilege van de jongere generaties. Heel wat 50-plussers die hun eerste woonkrediet hebben afbetaald, zien ruimte om opnieuw in vastgoed te investeren.

Voor de grootste groep van de 50-plussers dient dat (tweede) woonkrediet om verbouwingen aan de bestaande woning te financieren. Die renovaties verhogen niet alleen het levenscomfort, op korte termijn, maar ook de financiële waarde van de eigen woning, bijvoorbeeld door energiebesparende ingrepen. Die meerwaarde is belangrijk met het oog op een mogelijke verkoop, later, en de verhuizing naar een kleinere woning, appartement of serviceflat.

Voorts kopen de vijftigers, veel meer dan dertigers of veertigers, een (tweede) woning aan om te verhuren.

2. Hoe valt de bouwwoede van de vijftigers te verklaren?

In een beschouwing op de Axa-studie wijst Erik Henderickx, arbeidssocioloog en professor aan de Universiteit Antwerpen, op de specifieke investeringshorizon van de 50-plussers.

‘Omdat mensen vandaag langer moeten werken, beschikken ze ook langer over koopkracht. De 50-plussers zoeken meer dan vroeger naar manieren om hun geld te doen renderen.’

Omdat de spaarrentes erg laag zijn, winnen vastgoedinvesteringen aan populariteit. ‘De opvatting leeft dat vastgoed zijn waarde behoudt.’

Maar het gaat niet alleen om geld. Ook maatschappelijke trends en veranderingen spelen een grote rol. Met name het hogere aantal echtscheidingen.

3. Zal deze trend aanhouden?

Ja. Dat gelooft alvast de financiële sector. Zo heeft Axa Bank haar ultieme leeftijdsgrens voor de afbetaling van een woonkrediet opgetrokken van 70 naar 75 jaar. Daarbij geldt een minimale looptijd van vijf jaar. Geld lenen voor een nieuwe woning kan dus nog tot op je zeventigste.