Onthaal

OnafhankelijkAdvies.be is een onafhankelijke vergelijkings- en advieswebsite die vertrouwd is met bepaalde aspecten binnen de financiele sector. Wij beschikken over een netwerk van gecertificeerde specialisten in geheel Vlaanderen en de rand van Brussel om u desgewenst te adviseren.

 


Vermogen
 
Vastgoed
 
Pensioen

Verzekeren

Hieronder treft u aktueel nieuws aan

Gelezen voor u in de Standaard.be op 8 januari 2016:  Grootbanken BNP Paribas Fortis en ING België, samen goed voor een derde van de spaarmarkt, zagen vorig jaar hun spaarboekjes krimpen. Ook in 2015 bleven veel Belgen hun spaargeld oppotten op hun gereglementeerde spaarboekje. Zeker in de eerste helft van het jaar. In juni meldde de Nationale Bank nog dat er een recordbedrag van 262,94 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen stond.

Grootbanken BNP Paribas Fortis en ING België, samen goed voor een derde van de spaarmarkt, zagen vorig jaar hun spaarboekjes krimpen.

Ook in 2015 bleven veel Belgen hun spaargeld oppotten op hun gereglementeerde spaarboekje. Zeker in de eerste helft van het jaar. In juni meldde de Nationale Bank nog dat er een recordbedrag van 262,94 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen stond.

Daarna ging het tot en met oktober elke maand lichtjes bergaf. Een trend die nog niet lijkt gestopt. Uit een rondvraag blijkt dat bij twee van de vier grootbanken – marktleider BNP Paribas Fortis en ING België – de inleg op de spaarboekjes voor het eerst sinds lang op jaarbasis is gekrompen. Respectievelijk met 1,2 miljard en 550 miljoen euro.

Een opmerkelijke daling, die volgens woordvoerster Hilde Junius van BNP Paribas Fortis vooral een gevolg is van de extreem lage spaarrente. Volgens haar kantelde de spaarmarkt in de maanden juli en augustus, toen de spaarrente zo diep zakte dat veel mensen het de moeite niet meer vonden om geld over te schrijven van hun zichtrekening naar hun spaarboekje. Het verschil in rendement was te klein geworden. Waardoor er bij BNP Paribas Fortis nu veel meer geld op de zichtrekening blijft staan dan andere jaren.

Lage rente

Rivalen als KBC (+2,4 miljard) en Belfius (+3,2 miljard) lijken daar voorlopig minder last van te hebben. Zij profiteerden en wonnen marktaandeel. Onder meer door creatieve spaarformules aan te bieden. Vooral spaarabonnementen – gereglementeerde spaarrekeningen met een iets hogere rente waarop je elke maand slechts een beperkt bedrag kan storten – kenden veel succes.

Toch lijkt een trendbreuk in de spaarmarkt nabij. Uit onze rondvraag blijkt dat vanaf de tweede jaarhelft de aangroei op de spaarboekjes ook bij andere spelers fors vertraagt – bij Crelan en Rabobank.be kwam er op een heel jaar respectievelijk slechts 15 en 30 miljoen spaargeld bij – of soms al lichtjes aan het dalen is (Axa Bank België). De verklaring? Door de lage rente geven steeds meer Belgen hun geld uit. Bijvoorbeeld aan renovaties of aan alternatieve beleggingen in fondsen of beveks. In de hoop dat die meer opbrengen.

Foto: © RenŽ Mansi