Onthaal

OnafhankelijkAdvies.be is een onafhankelijke vergelijkings- en advieswebsite die vertrouwd is met bepaalde aspecten binnen de financiele sector. Wij beschikken over een netwerk van gecertificeerde specialisten in geheel Vlaanderen en de rand van Brussel om u desgewenst te adviseren.

 


Vermogen
 
Vastgoed
 
Pensioen

Verzekeren

Hieronder treft u aktueel nieuws aan

Voor u gelezen in de HLN.be op 10 februari 2016: Dankzij een fikse ­belastingverlaging schenken liefst drie keer meer Vlaamse koppels een huis aan de ­kinderen. Zo is in amper een halfjaar voor liefst 1,22 miljard euro cadeau gedaan. Jarenlang scheurde een Vlaming zijn broek als hij bij leven een huis, appartement of garage aan familie­leden of goede kennissen wilde schenken. De belastingtarieven liepen in sommige ­gevallen op tot een onthutsende 70 à 80%.

 

Dankzij een fikse ­belastingverlaging schenken liefst drie keer meer Vlaamse koppels een huis aan de ­kinderen. Zo is in amper een halfjaar voor liefst 1,22 miljard euro cadeau gedaan. Jarenlang scheurde een Vlaming zijn broek als hij bij leven een huis, appartement of garage aan familie­leden of goede kennissen wilde schenken. De belastingtarieven liepen in sommige ­gevallen op tot een onthutsende 70 à 80%.

Vlaams minister van ­Economie Annemie Turtelboom (Open Vld) maakte vorige zomer echter komaf met die astronomische taksen. Voor woningen tot 150.000 euro betaal je sinds juli nog maar 3% bij schenking in rechte lijn (bijvoorbeeld aan kinderen) en 10% in niet-rechte lijn (bijvoorbeeld aan neven en nichten). In het ­'­ergste' geval - als het pand meer dan 450.000 euro waard is - loopt dit op tot ­respectievelijk 27 en 40%.

De maatregel heeft zijn effect niet gemist. De notarissen sloten 2015 af met liefst 10.780 schenkings­akten. In december alleen al ­kwamen 2.247 klanten langs voor een schenking, of drie keer meer dan in juli, toen de nieuwe regels in voege traden.

Een akte is ge­middeld 150.000 euro waard. Dat ­betekent dat Vlaamse gezinnen in een halfjaar tijd naar schatting 1,22 miljard euro cadeau gedaan hebben. Ook de overheid wint bij die stortvloed aan transacties, aangezien de schatkist sneller geld binnenrijft. Optimistische schattingen hebben het over zo'n 60 à 70 miljoen euro extra per jaar.