Onthaal

OnafhankelijkAdvies.be is een onafhankelijke vergelijkings- en advieswebsite die vertrouwd is met bepaalde aspecten binnen de financiele sector. Wij beschikken over een netwerk van gecertificeerde specialisten in geheel Vlaanderen en de rand van Brussel om u desgewenst te adviseren.

 


Vermogen
 
Vastgoed
 
Pensioen

Verzekeren

Hieronder treft u aktueel nieuws aan

Gelezen op 9 december 2018 in de Standaard.be: Gemiddeld zetten ouders zo’n 88 euro per maand opzij om hun kinderen te steunen. Dat blijkt uit een enquête van Het Laatste Nieuws bij 2.000 Vlamingen. De meeste ouders sparen een bedrag tussen 5.000 en 10.000 euro bij elkaar. Maar hoe spaar je het best voor de kinderen?

Eigenlijk zouden de ouders eerst moeten uitmaken waarom ze voor hun kinderen willen sparen. Om de studies te kunnen betalen? Of om hen een steuntje in de rug te geven wanneer dochter of zoon besluit op eigen benen te gaan staan.

 
1. Het spaarboekje

Periodiek bedragen op een spaarrekening storten voor je kinderen, is een klassieker bij de Belgen. Omdat het de gemakkelijkste en veiligste oplossing is, luidt het.

Maar met de huidige lage rente brengt zo’n spaarrekening nog weinig op. Al bieden de banken op jongerenrekeningen nog altijd een iets hogere rente dan op de klassieke spaarrekening. Bijkomende vaststelling is dat het bij de banken een klassieker is om bij de geboorte aan de ouders meteen zo’n jongerenrekening aan te bieden. Een maketingtruc, vindt Perneel.

Op wiens naam?

‘Een spaarrekening op naam van uw kind of op de naam van de ouders, maar dan met het kind als begunstigde: het geld is in beide gevallen even veilig, maar voor de ouders maakt het wel een groot verschil’.

Op naam van de kinderen betekent meteen dat je als ouder niet langer de controle hebt over de gestorte bedragen. En als het kind meerderjarig is, valt die controle weg. Je kunt dan maar hopen dat je kind niet in een bevlieging het geld gebruikt voor een aankoop die je liever niet had zien gebeuren.

Je tegen zo’n scenario indekken is mogelijk, door een spaarrekening met een zogenaamd derdenbeding. De spaarrekening blijft op naam van de ouders staan, maar hun kind is wel de begunstigde. De ouders maken uit wanneer het geld beschikbaar komt.

2. Een levensverzekering

Een levensverzekering biedt net als het spaarboekje de mogelijkheid om op regelmatige tijdstippen geld opzij te zetten voor de spruiten. En de ouders hebben dit keer alle touwtjes in handen. Ze kunnen volledig zelf bepalen wanneer ze het bedrag overmaken aan hun kind of kinderen. En bij overlijden bent u er als ouder zeker van dat het geld terechtkomt bij het kind dat als verzekerde is aangeduid.

Maar er moeten wel keuzes worden gemaakt. Er zijn verzekeringsproducten – tak 21 – die het vergaarde kapitaal waarborgen. Terwijl andere die garantie niet geven (tak 23).

3. Koop een huis/studentenkamer

Het is geen probleem om vastgoed te kopen en vast te leggen dat het pand voor je kind is bestemd. Maar uiteindelijk is dat alleen weggelegd voor ouders die er warmpjes inzitten. Bovendien zijn er enkele serieuze angels.

De wijdverspreide mening dat vastgoed alleen maar in waarde kan stijgen. Dat is geenszins een waterdichte garantie. Overwaardering van vastgoed is een gevaar dat niet onderschat mag worden. En stel dat het goed in waarde is gestegen, dan moet je het nog te gelde kunnen maken.

4. Een alternatieve vastgoedinvestering

Een alternatieve vastgoedinvestering voor de kinderen is beleggen in een beursgenoteerde vastgoedvennootschap. Dat is doorgaans een trouwe uitbetaler van een jaarlijks dividend. Maar zoals met elk beursgenoteerd aandeel is het rendement niet gewaarborgd.

5. De beurs

Zowel de ouders als de banken zouden meer aandacht moeten schenken aan de waaier van maandelijkse fondsenspaarprogramma’s die beschikbaar zijn bij de banken, vindt Filip Perneel. Er zijn natuurlijk risico’s aan verbonden omdat het rendement gebaseerd is op aandelen en obligaties.