Een (Sociaal) VAPZ is interessant als u weet dat het gemiddeld wettelijk pensioen in België relatief laag is. Vooral voor zelfstandigen! De cijfers spreken voor zich... Het gemiddeld zelfstandigen pensioen bedraagt ongeveer 900 euro per maand, maar een kwart van de zelfstandigen krijgt minder dan 500 euro. Niet evident om dan te genieten van een zorgeloos pensioen. Vandaar dat een zelfstandige aanvullende verzekeringen afsluit om de levensstandaard ook na het pensioen te behouden. Deze zijn ook nog eens fiscaal interessant.

Eén van de oplossingen om uw pensioen te spijzen is een VAPZ. Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is dan ook een must voor iedere zelfstandige. Dankzij een VAPZ betaalt u niet alleen minder belastingen, maar ook minder sociale bijdragen. Binnen het VAPZ kunt u kiezen tussen een ‘gewoon VAPZ’ en een ‘sociaal VAPZ’.

Die laatste formule staat u toe om een iets hogere premie fiscaal voordelig te storten en beschermt u ook tegen bepaalde extra risico’s, zoals overlijden en invaliditeit. Daarnaast geniet u een gegarandeerde rente en een winstdeelname.

Als geconventioneerd beoefenaar van een medisch beroep hebt u recht op een jaarlijkse bijdrage vanwege het RIZIV. Die bijdrage moet u gebruiken als premie voor een sociaal VAPZ of voor een polis gewaarborgd inkomen. Daarnaast kunt u zelf een tweede VAPZ nemen, dat u zelf financiert.

De geboden rendementen verschillen sterk per verzekeringsmaatschappij, dus het loont altijd om een vergelijking te maken

Enkele voordelen van een VAPZ:

  • U geniet een fiscaal voordeel: uw stortingen zijn aftrekbaar als bedrijfslast.
  • U betaalt in totaal tot 64% minder aan de fiscus en aan sociale bijdragen.
  • U geniet een héél gunstige eindbelasting bij uitkering op pensioenleeftijd.
  • U betaalt geen premietaks (i.p.v. de 2% taks bij langetermijnsparen).

 

Klik hier voor een vrijblijvende vergelijking van alle VAPZ aanbieders